Δημοσίευμα

Το μετέωρο βήμα του ποιητή - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Ο Οδυσσέας Ελύτης των «Προσανατολισμών» κάνει το πρώτο βήμα προς την αθανασία. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Το μετέωρο βήμα του ποιητή - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Οι «Προσανατολισμοί», είναι το ποιητικό πανηγύρι της ματαιοδοξίας των στίχων, μια υπέρλαμπρη γιορτή υπερρεαλισμού με το χάρισμα της ποιητικής νιότης.

Ο Οδυσσέας Ελύτης καταφθάνει καλεσμένος στο πάρτι των μεταμφιέσεων στο οποίο εξελίσσεται η μοντέρνα ποίηση στην εποχή του και σου δίνει την εντύπωση πως πασχίζει με χίλιους τρόπους να γυρίσει το κλειδί στην βαριά πύλη της τέχνης.

Στεκόμαστε για λίγο στα ποιήματα του ΑΙΓΑΙΟΥ, σε μια στιγμή ορόσημο εκεί που τα κυπαρίσσια δείχνουν μεσάνυχτα και όλα τα δάχτυλα σιωπή.

Ο ποιητής σχηματίζει με λέξεις και εικόνες την δωδεκάτη ώρα στο μεγάλο ρολόι του κόσμου, με μια ασυναίσθητη αναφορά στον Σαίξπηρ αλλά και σε όλα τα σπουδαία πράγματα που γίνονται τα μεσάνυχτα.

Τα μεσάνυχτα είναι μια στιγμή κοσμογονίας που όλα αλλάζουν στη σιωπή κι ενώ η ανθρώπινη συνείδηση ναρκωμένη υφαίνει στον αργαλειό του ονείρου. 
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/politismos/article/216802/to-meteoro-vima-toy-poiiti

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...