Δημοσίευμα

Η πρόταση της ημέρας: «Η θάλασσα» του Ντεμπυσσύ - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Έργο ορόσημο για τον 20ο αιώνα που παραβγαίνει σε μεγαλοσύνη συνθέσεις του Μπαχ και του Βάγκνερ. Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ / fosonline.gr
Η πρόταση της ημέρας: «Η θάλασσα» του Ντεμπυσσύ - Ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει στο ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Είναι γνωστές οι συνθήκες της προσωπικής ζωής του Κλοντ Ντεμπυσσύ κάτω από τις οποίες γράφτηκε ένα από τα πιο επιδραστικά έργα του 20ου αιώνα. Η «θάλασσα» ανήκει έτσι κι αλλιώς σ' έναν καινοτόμο μουσουργό που άλλαξε κλειδαριές στην βαριά πύλη της κλασικής μουσικής, τόσο ως προς τις αρμονίες όσο και ως προς την δομική τονικότητα των συνθέσεων του.

Ο Κλοντ Ντεμπυσσύ άντλησε έμπνευση από τον Μουσόργκι και τον Μποροντίν αλλά και από τη μουσική της Άπω Ανατολής σε μια εποχή που στην τέχνη κυριαρχούσε ο ιμπρεσιονισμός με την αθέλητη σύλληψη της φευγαλέας εντύπωσης.

Η «Θάλασσα» ορχηστρική σύνθεση που επιχειρεί να συλλάβει και να αποτυπώσει τον αιώνιο κόσμο του υγρού στοιχείου ορίζεται από τρεις θεματικές παραμέτρους: «Από την αυγή ως το μεσημέρι στη θάλασσα», «Διάλογος των κυμάτων», «Παιχνίδια του ανέμου με τη θάλασσα».
Δημήτρης Στεφανάκης

ΠΗΓΗ: https://www.fosonline.gr/plus/moysiki/article/186507/h-protasi-tis-imeras-h-thalassa-toy-ntempyssy

Περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Στεφανάκη από ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ - fosonline.gr

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...