Δημοσίευμα

«Μέρες Αλεξάνδρειας» και «Φιλμ Νουάρ» Το arive.gr βρέθηκε στην παρουσίαση των βιβλίων του βραβευμένου συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

 
Πηγή: http://arive.gr/pages/write_about/views/stefanakis/stefanakis.html#.UJOPlvYYVgU.facebook


Μια όμορφη λογοτεχνική βραδιά επιφύλαξε στο, ευγενές και απαιτητικό, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, βιβλιόφιλο κοινό της Βέροιας που βρέθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου το βράδυ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, καλεσμένος της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Ημαθίας και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης σε συνδιοργάνωση με το βιβλιοπωλείο ΕΠΙΚΑΙΡΟ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Ο κοσμοπολιτισμός στην λογοτεχνία ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, ενώ έγινε και μια εκτενής αναφορά και παρουσίαση στα βιβλία του συγγραφέα, «Μέρες Αλεξάνδρειας» και «Φιλμ Νουάρ» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης και ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Christophe Le Rigoleur, ο οποίος μάλιστα έκανε μια σύντομη αναφορά τόσο στο έργο της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας που γίνεται στη Βέροια όσο και στη σημαντική προσφορά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Τον συγγραφέα παρουσίασε στο κοινό η πρόεδρος της Ένωσης κ. Μαριάννα Λουκά, η οποία αναφέρθηκε περιληπτικά στη ζωή, το έργο και τη βιβλιογραφία του. Τον λόγο πήρε ο καθηγητής Συγκριτικής Γραμματολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Φρέρης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ελληνισμό της διασποράς που μεγαλούργησε και κατάφερε να φέρει πλούτο στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος ενώ παράλληλα αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο με τον υπόλοιπο κόσμο. Χαρακτήρισε ύμνο για τον ελληνισμό της Ανατολικής Μεσογείου το βιβλίο του συγγραφέα «Μέρες Αλεξάνδρειας» και διαπίστωσε ότι μεταφέρεται μέσω του βιβλίου το έντονο κοσμοπολίτικο κλίμα της εποχής. Για το βιβλίο «Φιλμ Νουάρ» παρατήρησε ότι χειρίζεται καλά το πλαίσιο του κοσμοπολιτισμού και μεταφέρει τον προβληματισμό ενός φιλμ νουάρ που παραπέμπει στο μυστηριώδες πρόσωπο του βιβλίου που δεν είναι άλλος από τον πρωταγωνιστή του βιβλίου Βασίλειο Ζαχάρωφ, μια σκοτεινή προσωπικότητα της Ιστορίας, όπως τον χαρακτήρισε και ο ίδιος.


«Κλειστήκαμε σε ένα κέλυφος και μηρυκάζουμε εθνικές τραγωδίες»

Ο συγγραφέας αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει τόσο το κοινό όσο και τους διοργανωτές της βραδιάς. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Φρέρη για την ωραία εισήγηση με την οποία, όπως είπε χαριτολογώντας και ο ίδιος, βγαίνει από την δύσκολη θέση να προωθεί τα βιβλία του σαν πλασιέ. Στο πρώτο σκέλος της παρουσίασης αναφέρθηκε στην έννοια του κοσμοπολιτισμού, την οποία χαρακτήρισε δικιά μας, αφού, όπως τόνισε, πρώτος ο Όμηρος στους πρώτους κιόλας στίχους της Οδύσσειας την καθορίζει. Μίλησε για τον Ηρόδοτο και τον κοσμοπολιτισμό που τελικά περνά αυτούσιος στη νεότερη εποχή και απογειώνεται στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα του εικοστού αιώνα. Έδωσε μια δυναμική έννοια του όρου ότι τελικά κοσμοπολιτισμός είναι να αποτελείς ένα μέρος ενός συνόλου. Διαπίστωσε όμως ότι τα τελευταία 30 - 40 χρόνια στην χώρα μας τον έχουμε ξεχάσει.
 
«Κλειστήκαμε σε ένα κέλυφος και μηρυκάζουμε εθνικές τραγωδίες», είπε χαρακτηριστικά και ο συγγραφέας ενώ φάνηκε ιδιαίτερα αιχμηρός και με τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η Ιστορία στις μέρες μας. Παρατήρησε ακόμη ότι με την εσωστρέφεια και τον απομονωτισμό απαξιώνουμε το παρελθόν μας, ενώ τόνισε ότι «…έτσι δεν μπορούμε να κερδίσουμε την μεγάλη Ελλάδα».


«Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο καλοί ή μόνο κακοί»

Ο συγγραφέας σχολίασε ακόμη το γεγονός ότι η ελληνική λογοτεχνία είναι παντελώς άγνωστη στην Ευρώπη και κατέστησε σαφές ότι «για να μπορούμε να λεγόμαστε οικονομικά και πολιτικά Ευρωπαίοι θα πρέπει πρώτα να γίνουμε πολιτισμικά Ευρωπαίοι». Κάνοντας μάλιστα και μια πολιτικού περιεχομένου τοποθέτηση, δήλωσε «…Δεν υπάρχουν διανοούμενοι με ειδικό βάρος. Θεωρώ απαράδεκτο να κρίνουν άλλοι το μέλλον μας και να μας καταδικάζουν», διαπιστώνοντας ότι όταν η λογοτεχνία αρθρώνει πολιτικό λόγο τότε τα πράγματα δεν είναι καλά. Για την λογοτεχνία είπε ότι, αν δεν υπήρχε σήμερα, τότε δεν θα υπήρχε η σχέση ανθρώπου με το βιβλίο και ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει την ανάγκη του να ακούει αφηγήσεις. Στη συνέχεια ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο καλό και στο κακό για τα οποία δήλωσε ότι συνυπάρχουν. «Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο καλοί ή μόνο κακοί», είπε και τόνισε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η λογοτεχνική αθωότητα που το μόνο που καταφέρνει


είναι να δημιουργεί στον αναγνώστη συμπλέγματα κατωτερότητας και κατάθλιψη. Κλείνοντας την παρουσίασή του ο συγγραφέας προέτρεψε το αναγνωστικό κοινό να αγαπήσει την λογοτεχνία και το μυθιστόρημα ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει σε ερωτήσεις και να συζητήσει με το κοινό για θέματα που άπτονται της λογοτεχνίας καθώς και να υπογράψει στα βιβλία των αναγνωστών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρεμβάλλονταν αποσπάσματα από το βιβλίο του συγγραφέα «Φιλμ Νουάρ» διαβασμένα από τον ηθοποιό Αντώνη Μομπαϊτζή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα την συγγραφική δουλειά του Δημήτρη Στεφανάκη.

κείμενο_επιμέλεια_γιάννης_τσιάρας | φωτογραφίες_κωνσταντία_μαζαράκη

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...