Δημοσίευμα

Μυθιστόρημα σημαίνει «Μοναστήρι της Πάρμας»

Μυθιστόρημα σημαίνει «Μοναστήρι της Πάρμας»

Μυθιστόρημα σημαίνει «Μοναστήρι της Πάρμας».
Σχολιάζει ο Μπαλζάκ: «Ο κύριος Μπεϊγέ (το πραγματικό όνομα του Σταντάλ) έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο το εξαίσιο ανακύπτει από κεφάλαιο σε κεφάλαιο». Νέος και εκστασιασμένος ο μετέπειτα «βασιλιάς του μυθιστορήματος» αναφέρεται στο Μοναστήρι της Πάρμας, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον συγγραφέα που «σμιλεύει Ιταλικά αγάλματα».
Στις πρώτες εκείνες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όπου θεσπίστηκαν οι κανόνες του μυθιστορηματικού παιχνιδιού, ο Σταντάλ ήταν ασφαλώς ένας από τους εμπνευστές του σύγχρονου μυθιστορήματος. Η εκτεταμένη αφήγηση απαλλαγμένη πλέον από τη λαγνεία του ρομαντισμού και της περιπέτειας, κρατά μόνο το στοιχείο της συναρπαστικής διήγησης που το μπολιάζει με τον στοχασμό πασπαλισμένο ενίοτε με αναφορές στην τέχνη, στην πολιτική και στην Ιστορία, και ξεκινά το μακρύ ταξίδι της στη μοντέρνα εποχή. Οι Γάλλοι μετρ του ρεαλισμού ανανεώνουν στην ουσία τη μεγάλη παράδοση του Θερβάντες και του Ραμπελαί.
Η ηχώ της Στανταλικής μούσας φθάνει σίγουρα ως τον Τολστόι και από αυτόν στους μείζονες Αμερικανούς συγγραφείς του μεσοπολέμου, Τόμας Γουλφ και Φιτζέραλντ, και γιατί όχι, εμπνέει τα φιλόδοξα αφηγηματικά σχέδια του Ναμπόκοφ, τον πειραματισμό του Πίντσον. Αν αναζητήσουμε τις αντανακλάσεις ενός έργου σαν το «Μοναστήρι της Πάρμας», θα ανακαλύψουμε με έκπληξη ότι στα μυθιστορηματικά νερά της λίμνης Κόμο καθρεφτίζονται πολλά από τα επεισόδια του παγκόσμιου μυθιστορήματος μέχρι σήμερα.
Δημήτρης Στεφανάκης

Δημήτρης Στεφανάκης: Μυθιστόρημα σημαίνει «Μοναστήρι της Πάρμας»Μαρί-Ανρί Μπεϊγέ (Marie-Henri Beyle) / Σταντάλ (Stendhal) 1783 – 1842«Το μοναστήρι της Πάρμας» του Σταντάλ, Πρόλογος – Μετάφραση: Δημήτρης Στεφανάκης, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...