Δημοσίευμα

Η Κατερίνα Σχισμένου γράφει για τις «Ευτυχισμένες οικογένειες» στο gnomiartas.gr

Της Κατερίνας Σχισμένου

 

«Ευτυχισμένες οικογένειες»

Ποιές είναι οι ευτυχισμένες οικογένειες; Αυτές που έχουν ή δεν έχουν μυστικά; Αυτές που αν κάποιος ψάξει το παρελθόν τους μπορεί να σκοντάψει σε χίλια δυό αγκάθια των προγόνων τους, που μπορεί να είναι από πιο λαμπερό αποθηκευμένο χρυσό σε θυρίδες τραπεζών έως το πιο σκοτεινό μυστικό καλά κλεισμένο μέσα σε χρόνια, σε δεκαετίες που τον τελευταίο μόλις καιρό τολμούν κάποιοι ν΄αναμοχλεύσουν. Τα χρόνια της κατοχής, τις υπόγειες συνεργασίες, την προδοσία των φίλων μας, ακόμη και των αγαπημένων μας για εκδίκηση, πόσο μάλιστα αν αυτοί ήταν Εβραίοι έως και στενοί συγγενείς. Ακόμη και το ίδιο μας ή τα ίδια μας τα παιδιά.
Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι υπέρλαμπρες και θάλλουν στα ακριβά εστιατόρια γνωρίζοντας όμως πολύ καλά τους κώδικες σιωπής μεταξύ τους γιατί έτσι μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη χρυσή τους πορεία. Είναι άνθρωποι με καλό γούστο και ακριβά κοσμήματα , που οι παππούδες τους όμως στην κατοχή δούλεψαν με κάθε παράνομο- νόμιμο μέσο και τρόπο- σκότωσαν ανθρώπους, αποκεφάλισαν την Ελλάδα, συμμετείχαν στην αλληλοσφαγή της ελληνικής φυλής με τον εμφύλιο οδήγησαν του Εβραίους στα κρεματόρια κατακλέβοντας τις περιουσίες τους και το χρυσό τους που βρέθηκε...τυχαία στην κατοχή τους.
Όμως τα μεγαλύτερα εγκλήματα είναι αυτά- μεταξύ τους, τα μικρά και προσωπικά, οι θάνατοι που τους κυβερνά ένα άλυτο μυστήριο, τα πρόσωπα που εξαφανίστηκαν με τρόπο σκοτεινό, η σιωπή που διευκολύνει τα πάντα....Κληρονομούμε από τους προγόνους μας τις περιουσίες τους  τα χρήματά τους αλλά ποτέ τις εμπειρίες τους. Και πώς άραγε κληρονομείται η προδοτική ή μοχθηρή εμπειρία; Πώς εμφανίζεται στον απόγονο ένας ίδιος χαρακτήρας που λες πως από κάπου ξεφύτρωσε και όχι τυχαία;
Άραγε αν συνέβαιναν παρόμοια ιστορικά γεγονότα που ν΄ απαιτούσαν την ευψυχία η την προδοσία πάλι οι ίδιοι δεν θα δρούσαν έτσι κληρονομώντας μια τέτοια μαύρη ψυχή και σκέψη; Μάλλον ναι μιας και η δύναμη του χρυσού και της εξουσίας ,του πλούτου των ισχυρών οικογενειών που σφάζονται για ένα καλό κομμάτι κληρονομιάς έτσι ξέρουν να λειτουργούν. Πώς θ΄αρπάξουν, τι θ΄αρπάξουν, ακόμη κι αν είναι ο σύζυγος της πρώτης ξαδέρφης, η αδερφή , ο ανιψιός  οι δύο γυναίκες με κοινό σύζυγο, κάθε είδους συνδυασμός  που συμβαίνει σε κάθε κοινωνία υπογείως και δυστυχώς και υπεργείως βγαλμένοι μέσα από χαρακτήρες λογοτεχνικών έργων που δεν είναι καθόλου τυχαίοι.
Κανείς μας δεν είναι για τον παράδεισο...όλοι κάτι έχουμε κάνει ένα μικρότερο η μεγαλύτερο έγκλημα, μια απάτη, μια απιστία το διττό και σκοτεινό της ανθρώπινης ύπαρξης που ξέρει μέχρι ενός σημείου να κρύβεται και να καμουφλάρεται...δύσκολα όμως θα ξαναλάμψει... Πάντοτε θαύμαζα τους συγγραφείς όπως τον Δημήτρη Στεφανάκη στο τελευταίο του αριστούργημα-Ευτυχισμένες οικογένειες-(εκδ.Μεταίχμιο) που γινόταν το βλέμμα και η ψυχή όχι του ήρωα αλλά της ηρωίδας. Που μπορούσαν να καταγράψουν όχι μόνο μια καλοστημμένη πλοκή και άρτια ιστορία, αλλά μια πολύπλοκη προσωπικότητα σαν αυτή της Λήδας Δημητριάδη που είναι μια ελληνίδα του σήμερα και του κάθε σήμερα, του χθες και του αύριο.
Πάντοτε θαύμαζα τη δυναμική γραφή που σε βυθίζει στη ζωή και τη σκέψη του άλλου, στα δικά του εσωτερικά μονοπάτια και τ΄ακολουθείς με εγρήγορση και περιέργεια να δεις πού θα σε οδηγήσουν μιας και δεν μπορείς να υποψιαστείς το τι κρύβει κάθε φορά η ιστορία. Μαεστρία της γραφής του συγγραφέα, αύρα γαλλικής λογοτεχνίας και αγγλικής ποίησης που σε οδηγούν σ΄έναν πλατύ κοσμοπολιτισμό σπάνιο για την μικρή μας Ελλάδα που όμως της χρειάζεται αυτό το άνοιγμα, τόσο πολύ, ειδικά στις τέχνες και τα γράμματα και γι΄αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε γι΄αυτό το υπέροχο ταξίδι τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη. Ευχόμαστε να  έχουμε την τιμή να τον έχουμε και σύντομα κοντά μας μιας και ξέρουμε από τον ίδιο πάλι -πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή.....
ΠΗΓΗ: http://www.gnomiartas.gr/apopseis/item/11471-sxismenou

Η Κατερίνα Σχισμένου γράφει για τις «Ευτυχισμένες οικογένειες» στο gnomiartas.gr«Ευτυχισμένες οικογένειες» του Δημήτρη Στεφανάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...