Δημοσίευμα

Συνέντευξη στο nakasbookhouse.gr - «Συγγραφέας του μήνα: Δημήτρης Στεφανάκης»

Συνέντευξη στην Σοφία Πολίτου-Βερβέρη για το nakas book house
Συνέντευξη στο nakasbookhouse.gr - «Συγγραφέας του μήνα: Δημήτρης Στεφανάκης»

Συγγραφέας του μήνα: Δημήτρης Στεφανάκης

Αυτήν τη χρονική περίοδο, τι διαβάζετε; Συνήθως διαβάζετε ένα βιβλίο τη φορά ή και περισσότερα;
Ξαναδιαβάζω τον «Εραστή» της Μαργκερίτ Ντυράς και την «Παρακμή της Δύσης» του Όσβαλντ Σπένγκλερ. Συνηθίζω να διαβάζω ή να ξαναδιαβάζω περισσότερα από ένα βιβλία, καθώς αυτό μου δίνει μια αίσθηση αναγνωστικής ελευθερίας. Στην πραγματικότητα όταν κανείς διαβάζει ένα βιβλίο, διατρέχει, χωρίς να το αντιλαμβάνεται άλλα δέκα που συνδέονται μαζί του με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Η λογοτεχνία, είτε το θέλουμε είτε όχι,  είναι πρωτίστως διακειμενική υπόθεση.

Η σχέση σας με το βιβλίο πότε ξεκίνησε; Ένα αγαπημένο βιβλίο-σταθμός από το παρελθόν που διαβάσατε και θα το προτείνατε σε άλλους;
Η περιπέτεια της λογοτεχνικής ανάγνωσης ξεκίνησε λίγο μετά τα δέκα μου χρόνια. Δεν μπορώ να πω πάντως ότι συνεχίστηκε  ομαλά, αφού υπήρχαν περίοδοι που η σχέση μου με τη λογοτεχνία διασαλεύτηκε για προσωπικούς λόγους. Στα σαράντα πέντε αυτά αναγνωστικά χρόνια ανακάλυψα βιβλία-φάρους ποτέ όμως δεν ξέχασα την αποκαλυπτική εμπειρία που μου χάρισε ο «Ξένος» του Καμύ.

Η πηγή έμπνευσης για εσάς, προκειμένου να ξεκινήσετε τη συγγραφή ενός βιβλίου; Υπάρχουν θέματα που σας συγκινούν περισσότερο;
Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς την πηγή έμπνευσης, από πού ξεπηδούν δηλαδή όλοι αυτοί οι ήρωες και οι ιστορίες που πρωταγωνιστούν στα βιβλία. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάποιο τυχαίο και ασήμαντο γεγονός. Θέματα που με συγκινούν περισσότερο είναι βέβαια οι οικογενειακές ιστορίες, γιατί σε αυτές βρίσκω ένα εκρηκτικό μείγμα στοιχείων.

Πείτε μας περισσότερα για το νέο σας βιβλίο «Ευτυχισμένες οικογένειες» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ποιο είναι το κεντρικό του θέμα;
Η σκοτεινή και φωτεινή διαδρομή μιας οικογένειας μέσα στο χρόνο, μιας οικογένειας στην οποία υπάρχουν «πλούσιοι» και «φτωχοί» συγγενείς, υπάρχουν πάθη, μυστικά και μικρά ή μεγάλα εγκλήματα που μέλλει να αποκαλυφθούν.

Γράφετε κάτι νέο αυτήν την περίοδο ή σκέφτεστε να γράψετε κάτι; Αν ναι, ποιο είναι το κεντρικό του θέμα;
Θέλω να συνθέσω μια εποποιία της φτωχολογιάς, συνήθως όμως η διαδρομή της γραφής είναι διαφορετική από αυτήν που χαράζω αρχικά.

ΠΗΓΗ: http://www.nakasbookhouse.gr/content/syggrafeas-toy-mina-dimitris-stefanakis

Οι «Ευτυχισμένες οικογένειες» στο nakasbookhouse.gr

Συνέντευξη στο nakasbookhouse.gr - «Συγγραφέας του μήνα: Δημήτρης Στεφανάκης»Συνέντευξη στο nakasbookhouse.gr - «Συγγραφέας του μήνα: Δημήτρης Στεφανάκης»«Συγγραφέας του μήνα: Δημήτρης Στεφανάκης». Στο νέο φύλλο των {σελίδων}. Δωρεάν σε όλα τα nakasbookhouse«Συγγραφέας του μήνα: Δημήτρης Στεφανάκης». Στο νέο φύλλο των {σελίδων}. Δωρεάν σε όλα τα nakasbookhouseΣυνέντευξη στο nakasbookhouse.gr - «Συγγραφέας του μήνα: Δημήτρης Στεφανάκης»

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...