Δημοσίευμα

Γνωρίστε από κοντά τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη σε ένα αποκλειστικό δείπνο μαζί του

Αθήνα, 15/5/2017 - Διαγωνισμός για το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Γνωρίστε από κοντά τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη
σε ένα αποκλειστικό δείπνο μαζί του
Λάβετε μέρος στον διαγωνισμό μας
και διαβάστε το νέο του μυθιστόρημα Ευτυχισμένες οικογένειες

 


«Οι ευτυχισμένες οικογένειες δεν έχουν μυστικά, αλλιώς δεν είναι ευτυχισμένες».


Ο πολυαγαπημένος και πολυβραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης συναντά πέντε τυχερούς αναγνώστες σε ένα αποκλειστικό δείπνο στο εστιατόριο Ζάχαρη & Αλάτι (Αναπήρων Πολέμου 22 & Δεινοκράτους), στο Κολωνάκι, την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, στις 8 το βράδυ, και τους αποκαλύπτει τα μυστικά που κρύβουν οι  Ευτυχισμένες οικογένειες, όπως τιτλοφορείται
το νέο του μυθιστόρημα που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Μια σάγκα που χτίζεται σε τρεις γενιές και φέρνει στο φως τα μελανά σημεία μιας οικογένειας, τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα των ανθρώπων μέσα από την κλειδαρότρυπα του χρόνου και της Ιστορίας.
Εάν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τον συγγραφέα και να συνομιλήσετε μαζί του για το νέο του μυθιστόρημα, την περιπέτεια της γραφής, την έμπνευση και τη ζωή, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τη φόρμα του διαγωνισμού μας έως τις 23 Μαΐου 2017. Οι πέντε τυχεροί που θα αναδειχτούν με κλήρωση (τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό μας τόπο www.metaixmio.gr στις 24 Μαΐου 2017, ενώ θα ειδοποιηθούν και τηλεφωνικά) θα λάβουν το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη (χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση) και θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δειπνήσουν μαζί του.

Για να μπείτε στο κλίμα και στην ατμόσφαιρα του βιβλίου, διαβάστε παρακάτω το προσωπικό σημείωμα του συγγραφέα για τις Ευτυχισμένες οικογένειες και ξεφυλλίστε ΕΔΩ τις πρώτες σελίδες.
 
«Η ανάγκη μας να χτίζουμε μεγάλους κόσμους όπου η φαντασία αντιστρατεύεται την πραγματικότητα και οι σκέψεις μας τα γεγονότα είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Και καθώς η Ιστορία προχωρά στον χρόνο και ο άνθρωπος μας εκπλήσσει με τα έργα και τις πράξεις του, αγαθές ή όχι, το μυθιστόρημα θα συνεχίζει να μας συναρπάζει όσο λίγα πράγματα.
Στις Ευτυχισμένες οικογένειες, το νέο μου μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, η μέθεξη της μικρής και της μεγάλης Ιστορίας συντελείται χάρη στα πλάσματα εκείνα που η καθημερινότητά τους εμπλουτίστηκε κάποτε με στιγμές κοσμοϊστορικές. Κι ίσως η γοητεία των ηρώων μου δεν εξαντλείται στα όποια γνωρίσματά τους, αλλά κυρίως σε αυτές τις εξαιρετικές στιγμές που αφουγκραζόμαστε στη ζωή τους.
Η αφηγήτρια, Λήδα Δημητριάδη, επιχειρεί ένα ταξίδι στο χτες, και στο πηγαινέλα της αυτό δεν διστάζει να μεταπηδά από την Αθήνα της δεκαετίας του τριάντα και της Κατοχής στην Αθήνα του σήμερα, κι από το Κάιρο του πολέμου να πισωγυρίζει αίφνης στα πρώτα μεσοπολεμικά χρόνια στη νότια Αγγλία.
Ένας αιώνας οικογενειακής ιστορίας στον λαβύρινθο του χρόνου, σε τοπία που παρέμειναν αφώτιστα. Σκάνδαλα που η επίσημη Ιστορία δεν καταδέχτηκε να φωτίσει, όπως αυτό με το ξέπλυμα του εβραϊκού χρυσού στην κατοχική Ελλάδα από κατακτητές και συνεργάτες τους είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αναλγησίας της μνήμης. Εξίσου εκπλήσσει και η αποσιώπηση του βιομηχανικού χαρακτήρα του Άουσβιτς στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο με την οποία ενταφιάζεται η ευθύνη των γερμανικών τραπεζών και του βιομηχανικού ομίλου IG FARBEN, όπως εκπλήσσει και ο κυνισμός όσων πλούτισαν ψυχαγωγώντας ημιπαράφρονες στρατιώτες κάθε φορά που εκείνοι επέστρεφαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από την κόλαση της ερήμου και τη θανάσιμη απειλή του Ρόμελ.


Αλλά μήπως και οι περίοδοι ειρήνης είναι λιγότερο συναρπαστικές από κάθε άποψη; Μήπως δηλαδή το λαθρεμπόριο χρυσού με την Ελβετία στη μεταπολεμική Ελλάδα, με συνεργούς την αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας, και όχι μόνο, μας προκαλεί λιγότερη αμηχανία;
Όλα αυτά βέβαια τα μηχανεύτηκαν και τα εκτέλεσαν άνθρωποι με περισσή απληστία και ματαιοδοξία. Κι αν στο τέλος πετάχτηκαν σαν άδεια κελύφη στον καιάδα του χρόνου, και αν εξορίστηκαν από τη χώρα του πραγματικού, μένουν οι πράξεις τους, τα ζοφερά τους έργα. Τα έργα αυτά δεν παραγράφονται με τον θάνατό τους, όχι μόνο γιατί οι συνέπειές τους δεν εξαντλούνται σε μια ή δύο γενιές, αλλά κυρίως γιατί τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την αντίληψή μας για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.
Με την ίδια βαναυσότητα κινήθηκαν οι χαρακτήρες αυτής της οικογενειακής ιστορίας διεκδικώντας ένα σεβαστό μερίδιο από το κακό. Οι πρόγονοι της Λήδας Δημητριάδη, με πρώτο και καλύτερο τον Ρόμπερτ Σέραρντ, αλλά και τον βιολογικό της παππού, τον Γιώργο Δημητριάδη, είναι από αυτή τη ράτσα των ανθρώπων που διαιωνίζει το παιχνίδι της εξουσίας, του χρήματος, της μοχθηρίας και του αίματος με την άνεση και τη φυσικότητα ενός θεατρικού ρόλου. Θα μπορούσαν, υπ’ αυτή την έννοια, να αποτελούν πρόσωπα μιας σαιξπηρικής τραγωδίας, βγαλμένα από τη μήτρα του μεγάλου Εγγλέζου βάρδου, που γνώριζε τόσο καλά το εγκληματικό μυαλό. Κι αν ο αναγνώστης νιώσει την ανάγκη να επικρίνει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο οικογενειακό αυτό δράμα, να θυμάται την ευφυή ομολογία του Γκαίτε: "Δεν γνωρίζω κανένα σφάλμα που δεν θα μπορούσα να το είχα κάνει κι εγώ".
Δεν υφαίνει όμως κανείς ένα μυθιστορηματικό φόντο μόνο με αξιόποινες πράξεις και αθέμιτους ήρωες. Οι εποχές εναλλάσσονται σαν πολύχρωμες βινιέτες και στο τέλος, όταν ο κουρνιαχτός από τα ανθρώπινα πάθη κατακάθεται, μένει το άρωμα της νοσταλγίας. Από το ίδιο άρωμα διαποτίζονται και οι Ευτυχισμένες οικογένειες· κι αν πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μέσα στο οποίο όλα εξιστορούνται από το μετερίζι του σήμερα, ο νόστος του χτες είναι έντονος – έτσι που το παρελθόν να γίνεται μια άλλη Ιθάκη».

  



Ο Δημήτρης Στεφανάκης για το βιβλίο του σε πρώτο πρόσωπο.
Δείτε ακόμα μια πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ» της ΕΡΤ1.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για τον συγγραφέα, επισκεφθείτε το site του και τη σελίδα του στο facebook.



Ευχαριστούμε το Wine Restaurant Ζάχαρη & Αλάτι για την ευγενική προσφορά του δείπνου (www.zaxarialati.gr, 210 3801253).
Στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στο Κολωνάκι, σε ένα εμβληματικό νεοκλασικό του 1928, πίσω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, μέσα σε ένα καταπράσινο δενδρόφυτο περιβάλλον, στεγάζεται το αγαπημένο στέκι του καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου, το Ζάχαρη & Αλάτι Wine Restaurant. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον φιλοξενίας και υψηλής αισθητικής και με ένα μενού που περιλαμβάνει δημιουργικές προτάσεις ελληνικής κουζίνας, επιλεγμένα προϊόντα από την ελληνική γη, σπιτικά ψωμιά, παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, παιδικά γεύματα, αλλά και vegan επιλογές, παραπάνω από 120 ετικέτες από τον διεθνή και τον ελληνικό αμπελώνα, υπό τους ήχους blues, jazz, oldies, romantic μουσικής, στο Ζάχαρη & Αλάτι θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία γεύσης, φροντίδας και φιλοξενίας. 

Γνωρίστε από κοντά τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη σε ένα αποκλειστικό δείπνο μαζί του!  Αθήνα, 15/5/2017 - Διαγωνισμός για το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη.Γνωρίστε από κοντά τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη σε ένα αποκλειστικό δείπνο μαζί του! Αθήνα, 15/5/2017 - Διαγωνισμός για το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη.Πρόσκληση σε δείπνο! Ο πολυαγαπημένος και πολυβραβευμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης συναντά πέντε τυχερούς αναγνώστες...28/05/2017 - Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης συνάντησε τους πέντε τυχερούς, του διαγωνισμού από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, στο εστιατόριο Ζάχαρη & Αλάτι.

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...