Δημοσίευμα

Η Καΐρα και το αίνιγμα της Σφίγγας

Η Καΐρα και το αίνιγμα της Σφίγγας

Η Καΐρα και το αίνιγμα της Σφίγγας
Το αίνιγμα που θέτει η Σφίγγα στον Οιδίποδα δεν είναι άλλο από το αιώνιο αίνιγμα του έρωτα. Η Σφίγγα είναι η γυναίκα, το σιβυλλικό αυτό πλάσμα, που για τον άντρα συμβολίζει το μυστήριο του κόσμου.
Οι άνθρωποι δαιμονοποιούν το μύθο της και την παρουσιάζουν ως τέρας. Προσωποποιούν τον αρχέγονο φόβο και την αγωνία του άντρα μπροστά στη υπέρτατη δοκιμασία της ερωτικής πράξης.
Η κατάκτηση της γυναίκας ψυχή τε και σώματι αποτελεί ηράκλειο άθλο. Κι αυτός ο έρωτας, που θεοποιείται από τον Όμηρο, τον Πλάτωνα και τους τραγικούς ταξιδεύει ως τις μέρες μας και λατρεύεται στον πρότυπο συνοικισμό πορνείας που διευθύνει η Καΐρα. Είναι το αίνιγμα που καλείται να λύσει κι ο μικρός μου αφηγητής προβάροντας την ενηλικίωσή του.
Η απροσπέλαστη φιγούρα της Καΐρας αναδεικνύεται σε μικρή θεά ενός μυθιστορήματος που αποτίει φόρο τιμής στη γυναίκα ως πλάσμα του έρωτα.

Δημήτρης Στεφανάκης

Οιδίπους και Σφίγγα / 1864 - Gustave Moreau (Γκυστάβ Μορώ)

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...