Δημοσίευμα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης για την "Καΐρα"

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΝΕΑ Κρήτη" με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Λέγε με Καΐρα» στις 28 Ιουλίου 2016 στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Opus Wine Bar. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Παπαδάκη και για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας Στέλιος Βισκαδουράκης.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης για την

Για τον αγαπημένο συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη η παιδική του ηλικία έχει γεύση από λεμονάδα, χώμα και όνειρο.

"Βουτάει" στο παρελθόν του με το βιβλίο του "Λέγε με Καΐρα" που επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και επιχειρεί να ξαναζήσει την παιδική ηλικία σε μία Ελλάδα που μόλις καταφέρνει να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά τον πόλεμο, σε μια Ελλάδα που οι γειτονιές είναι ο πυρήνας της ζωής, σε μια εποχή που ο ίδιος ο συγγραφέας επιλέγει να τη ξαναζήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί αυτή τη φορά.


- Με δέκα λέξεις να μας περιγράψετε την ουσία της ιστορία αυτής που εξελίσσεται στη λαϊκή γειτονιά της Αθήνας του '60 .

«Όνειρο, γειτονιά, παιχνίδι, αλάνα, αυλές, πολιτική αλληγορία, μικρές επιθυμίες, χωματόδρομοι, ποδήλατο, κούρσες, χωνάκι παγωτό, λεμονάδες, θερινά σινεμά…».

- Οι ήρωες της Καΐρας, πρωταγωνιστούν στη συγκεκριμένη γειτονιά, στη συγκεκριμένη Ελλάδα του ΄60. Σήμερα θα τολμούσατε  να τους αντιστοιχίσετε  με φιγούρες- προσωπικότητες της Ελλάδας του '16; Με ποιες;

«Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματός μου δύσκολα θα μπορούσαν να σταθούν στη τρέχουσα πραγματικότητα εκτός ίσως από ένα, τον Μπούλη, που τις πολλαπλές μεταμορφώσεις του τις βλέπουμε στην πολιτική ή στις επιχειρήσεις».

- Γιατί έγινε αυτή η βουτιά στο παρελθόν;

«Σας θυμίζω ότι η λογοτεχνία είναι μνήμη και με αυτή την έννοια πάντοτε επιστρέφουμε πίσω. Στο «Λέγε με η Καΐρα» ίσως είναι η νοσταλγία και η τρυφερότητα που ξαφνιάζουν».

- Τι ανασύρατε κατά την επιστροφή σας στο παρόν;

Κοιτάξτε, η λογοτεχνία είναι μεροληπτική όπως και η μνήμη. Ενίοτε ωραιοποιεί κάποια πράγματα. Εγώ έφερα πίσω ένα παρελθόν όπως θα ήθελα να το είχα ζήσει.

- Τις αλλαγές στον κόσμο, στη ζωή μας τις φέρνουμε εμείς ή έρχονται;

«Τις φέρνουμε στο βαθμό που τις επιζητούμε συνειδητά και έντιμα. Αλλιώς έρχονται από μόνες τους».

- Αλλάζει ο κόσμος;

«Ασφαλώς αλλά όχι από μας».

- Τι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;

«Η συλλογική βούληση. Τίποτε άλλο».

- Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή μας;

«Ως ένα βαθμό ναι, αλλά δεν διαβάζουμε απλώς για να αλλάξουμε τη ζωή μας»

ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1339441#.V5x-tpay-vM.facebook

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...