Δημοσίευμα

«Δεν υπάρχουν πιο επαναστατικά κείμενα από τα ερωτικά»

Συνέντευξη στην Μαρία Παπαδοπούλου - ArtPress

Δημήτρης Στεφανάκης, συγγραφέας: «Δεν υπάρχουν πιο επαναστατικά κείμενα από τα ερωτικά»

H λογοτεχνία και οι αναγνώστες και ο ίδιος ο συγγραφέας -στο ρόλο του αναγνώστη- πρωταγωνιστούν στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός και θα παρουσιαστεί αρχές Απριλίου σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Πρόκειται για ένα δοκίμιο για τη λογοτεχνία, τη γραφή και την ανάγνωση του πολυβραβευμένου συγγραφέα, που μιλάει για τη λογοτεχνία που αγαπάει και πώς αυτή τον επηρέασε ως άνθρωπο και ως λογοτέχνη.

«Αν με ρωτούσε κανείς πώς η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μου, θα απαντούσα πως η λογοτεχνία κυρίως σου μαθαίνει τρόπους. Σε κάνει λιγότερο σίγουρο για τον εαυτό σου, λιγότερο μελοδραματικό και κραυγαλέο, λιγότερο αφελή και ευκολόπιστο αλλά και πιο ευγενή στη γλώσσα, πιο διορατικό στις ανθρώπινες σχέσεις. Στη ζωή τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως φαίνονται κι η λογοτεχνία θα βρίσκεται πάντα εδώ για να μας το θυμίζει.», λέει ο συγγραφέας.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο σας;

Αισθάνθηκα ξαφνικά σαν τον δρομέα μεγάλων αποστάσεων που έχει τρέξει στη ζωή του αναρίθμητα χιλιόμετρα χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί τι είναι για αυτόν το τρέξιμο. Έτσι, λίγο σαν εξομολόγηση, λίγο σαν στοχασμό, ξεκίνησα να το γράφω.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας αυτό;

Μια μικρή στάση προτού συνεχίσω το ταξίδι της αφήγησης μέσα από τους κόσμους και τους χαρακτήρες που συνθέτουν τα μυθιστορήματά μου.

-Η λογοτεχνία πώς έχει αλλάξει τη δική σας ζωή; Πώς σας επηρέασε ως άνθρωπο και ως συγγραφέα;

Η λογοτεχνία μου δίδαξε την ελευθερία της ανάγνωσης, μου χάρισε την ευλογία της δημιουργίας, μου επέβαλε τους περιορισμούς της και με τον τρόπο αυτό με έκανε πιο ελεύθερο άνθρωπο.

-Η λογοτεχνία μπορεί ν’αλλάξει τον κόσμο;

Τον κόσμο δεν μπορεί να τον αλλάξει παρά μόνο ο άνθρωπος. Η λογοτεχνία προσπαθεί να τον ερμηνεύσει και συχνά γίνεται καθρέφτης για να δούμε μέσα της αυτό που αποφεύγουμε να συλλάβουμε στην πραγματικότητα.

-Είναι η λογοτεχνία πολιτική πράξη; Πρέπει να παρεμβαίνει στην πολιτική επικαιρότητα, να παίρνει θέση στην πολιτική, στην κοινωνία, στην ιστορία;

Η λογοτεχνία είναι αναμφίβολα πολιτική πράξη χωρίς να σημαίνει ότι έχει παρεμβατικό ρόλο στην πολιτική. Δεν ξέρω αλήθεια την δοσολογία πολιτικής σκέψης και Ιστορίας που επιτρέπει η μυθοπλασία. Γνωρίζω ότι μυθιστορήματα που διεκτραγώδησαν μια πολιτική κατάσταση ή ένα ιστορικό γεγονός κατέληξαν τα ίδια λογοτεχνικές τραγωδίες, βιβλία ανάξια να διαβαστούν.

-Ποιά είναι η θέση του έρωτα και της γυναίκας στη λογοτεχνία;

Δεν υπάρχουν πιο επαναστατικά -και με αυτή την έννοια πιο πολιτικά- κείμενα από τα ερωτικά. Πάρτε για παράδειγμα τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα ή την Άννα Καρένινα. Δεν υπάρχουν επίσης ερωτικά κείμενα που δεν αφορούν λιγότερο ή περισσότερο τη γυναίκα και τη θέση της στον κόσμο.

-Γιατί επιμένουμε να διαβάζουμε λογοτεχνία στην εποχή μας;

Γιατί έχουμε δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και στην ελπίδα. Γιατί η εποχή μας απειλείται σοβαρά από την έλλειψη πρωτοτυπίας και αισθητικής.

-Πώς ο Έλληνας στην εποχή της κρίσης θα αλλάξει στάση απέναντι στη λογοτεχνία;

Για  την λογοτεχνία, πιστέψτε με, είναι αδιάφορο αν θα αλλάξει στάση ο Έλληνας ή ο οποιοσδήποτε πολίτης της κρίσης. Οι πανάρχαιοι μύθοι του κόσμου δεν είναι οι επαίτες της αναγνωστικής μας αλαζονείας.

-Στο βιβλίο πρωταγωνιστείτε ο ίδιος ως αναγνώστης. Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως έναν «αριστοκράτη της ανάγνωσης»;

Αν  τα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου είναι η μόνη μου περιουσία θα ήθελα κάποια μέρα να είμαι ένας φεουδάρχης του πνεύματος και με αυτή την έννοια θα ήθελα να είμαι κι ένας αριστοκράτης της ανάγνωσης.

-Τι εννοείτε όταν γράφετε ότι είμαστε αναγνώστες του εαυτού μας;

Πίσω από τους κόσμους που στήνουν οι παραμυθάδες, πίσω από τους χαρακτήρες που καιροφυλακτούν σε κάθε σελίδα, αναζητάμε πάντοτε τον εαυτό μας κι ίσως ό,τι διαβάζουμε δεν είναι παρά οι χιλιάδες μεταμορφώσεις του.

-Υπάρχουν αληθινοί αναγνώστες σήμερα; Ποιός είναι για σας ο ιδανικός αναγνώστης;

Αληθινοί ή ιδανικοί αναγνώστες δεν υπάρχουν-δεν υπήρξαν ποτέ. Έξυπνοι και απροκατάληπτοι υπάρχουν αλλά είναι λιγοστοί.

-Η απόλαυση της ανάγνωσης εξαρτάται από την τέχνη του συγγραφέα;

Από την τέχνη του συγγραφέα αφενός και από την καλή προαίρεση του αναγνώστη αφετέρου. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην ανάγνωση  χρειάζεται συναίνεση για να προκύψει η απόλαυση.

Info:
Παρουσίαση  του βιβλίου «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή»

-Αλεξανδρούπολη, Τρίτη 5 Απριλίου 2016, ώρα 19.00

Βιβλιοπωλείο Public, Λ.Δημοκρατίας 210

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου

-Ορεστιάδα, Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, ώρα 19.00

Βιβλιοπωλείο Public, Κωνσταντινουπόλεως 185

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Πηγή: artpress.sundaybloody.com/?it_books=δημήτρης-στεφανάκης-συγγραφέας-δεν

Δημήτρης Στεφανάκης, συγγραφέας: «Δεν υπάρχουν πιο επαναστατικά κείμενα από τα ερωτικά»Δημήτρης Στεφανάκης: «Η λογοτεχνία μου δίδαξε την ελευθερία της ανάγνωσης, μου χάρισε την ευλογία της δημιουργίας, μου επέβαλε τους περιορισμούς της και με τον τρόπο αυτό με έκανε πιο ελεύθερο άνθρωπο»

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...