Δημοσίευμα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: "Λογοτεχνία είναι η τέχνη του αναποφάσιστου"

Σήμερα ο συγγραφέας παρουσιάζει στην Πάτρα τον "Χορό των ψευδαισθήσεων"
03/12/2015

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη ξετυλίγεται με φόντο την κρίση. Οι ήρωες χορεύουν στα βήματα των ψευδαισθήσεων και μια βραδιά, καρναβαλική, θα βρεθούν για λίγο και στην Πάτρα. Η αφήγηση ξεκινά με μια αυτοκτονία, ενώ ο έρωτας έχει τη δική του σημαντική θέση μέσα στην ιστορία. Το βιβλίο "Ο χορός των ψευδαισθήσεων" παρουσιάζεται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην Πάτρα, στο ξενοδοχείο βυζαντινό και αποτελεί την αφορμή για τη συζήτηση με τον συγγραφέα.
Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Στο τελευταίο σας μυθιστόρημα η αφορμή που ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας είναι η κρίση, οικονομική και όχι μόνο, την οποία βιώνουμε ακόμα. Ποιος είναι ο ρόλος της μέσα στο συγκεκριμένο βιβλίο και ποιος ο ρόλος της στη λογοτεχνία;
"Σωστά το είπατε: Η κρίση ήταν μόνο η αφορμή για αυτό το μυθιστόρημα κι όπως γνωρίζουμε όλοι μας η αφορμή δεν είναι κατ' ανάγκη το κεφαλαιώδες στοιχείο. Στο "Χορό των ψευδαισθήσεων", για παράδειγμα,  η περίφημη κρίση λειτουργεί απλώς  ως φόντο μεταφέροντας κυρίως την αμηχανία που αισθανόμαστε  τα τελευταία χρόνια. Ως εκεί όμως!  Έτσι κι αλλιώς η ίδια η λογοτεχνία δεν θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα της κρίσης.  Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να θέσει κάποια ερωτήματα. Η εντύπωση πως οι συγγραφείς είμαστε κάτι σαν μικροί θεοί δημιουργεί συχνά υπερβολικές προσδοκίες στους αναγνώστες. Αν η λογοτεχνία ήταν σε θέση να λύσει αυτό το σύνθετο πρόβλημα, θα είχε λύσει πολλά άλλα προηγουμένως - να είστε σίγουρη!"

Η λογοτεχνία περνάει κρίση; Πώς την εκλαμβάνετε;
"Η ίδια η λογοτεχνία δεν περνά κρίση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Υπάρχουν τόσα ωραία έργα για να διαβάσει κανείς από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Οι σύγχρονοι συγγραφείς;  Ίσως, στο βαθμό που δεν είναι καλοί αναγνώστες ή επιδιώκουν τη διασημότητα με κάθε μέσο. Ανησυχητικό σημάδι επίσης παραμένει το γεγονός ότι τα λογοτεχνικά έργα σήμερα θυμίζουν συχνά  δημοσιογραφικά κείμενα. Οι λογοτέχνες έλκονται, όπως είναι φυσικό,  από το νευρώδες και καταιγιστικό πνεύμα της δημοσιογραφίας, ξεχνούν όμως πως αν γράφουν σαν δημοσιογράφοι, τότε δεν θα τους έχουμε πια ανάγκη".

Αλλάζεις εποχή, αλλάζεις γραφή, μου είχατε πει στο παρελθόν. Ποια ήταν η δυσκολία και η πρόκληση σε αυτό; Ποιος ήρωας σας παίδεψε περισσότερο;
"Η αλήθεια είναι ότι η λογοτεχνία εξελίσσεται κι αυτό το διαπιστώνει κανείς όχι τόσο ως προς τη θεματολογία αλλά  ως προς την αφηγηματική μανιέρα που συνεχώς ανανεώνεται. Κοντολογίς έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα αφηγηθεί κανείς την ιστορία του. Κάθε βιβλίο, θα λέγαμε, απαιτεί τον δικό του τρόπο γραφής. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε εποχή. Κι αυτό το ένιωσα, πιστέψτε με, για τα καλά με τον "Χορό των ψευδαισθήσεων". Άφησα πίσω μου την μπαρόκ αφήγηση της τριλογίας του κοσμοπολιτισμού και προσγειώθηκα ανώμαλα στην ροκ εκδοχή της σύγχρονης γλώσσας. Έπρεπε να φανώ πιο φειδωλός κι ίσως πιο ποιητικός. Όσο για τους ήρωες: Ο Αλεκίνος με παίδεψε περισσότερο από ό,τι περίμενα".

Λογοτεχνία: H τέχνη του εφικτού ή του ανέφικτου;
"Η τέχνη του αναποφάσιστου. Δεν έχει τόση σημασία αν στοχεύουμε στο εφικτό ή στο ανέφικτο. Εκείνο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι να αφήνουμε  χώρο και στον αναγνώστη προκειμένου να αποφασίσει ο ίδιος για ορισμένα πράγματα. Ορισμένοι συγγραφείς κάνουν το λάθος να παίρνουν θέση σε άλυτα ζητήματα. Πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν την τάση να μεροληπτούν υπέρ κάποιων ηρώων. Αν δεν κρατά κανείς ίσες αποστάσεις από πρόσωπα και γεγονότα στοχεύει σίγουρα, χωρίς να το ξέρει, στο ανέφικτο της δικής του τέχνης".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Αφροδίτη Σκαλτσά Δημητρακοπούλου, Αναγνώστρια, Υπεύθυνη της θεατρικής Ομάδας «Ταξιδευτές της Πρόζας»
Αναστασία Δημητροπούλου, Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι χορευτές: Χρήστος Κεφάλας, Σοφία Τσιροπούλου
Σαξόφωνο θα παίξει η Φωτεινή Στεφανοπούλου

Λίγα λόγια για το βιβλίο
8 Νοεμβρίου 2011. Ο Αλέξανδρος Σάντσας ή Αλεκίνος δίνει τέλος στη ζωή του διχάζοντας μια ολόκληρη χώρα που βρίσκεται ήδη σε κρίση. Ο Μάνος Πιερίδης, μέλος μιας παρέας στην οποία ανήκε ο αυτόχειρας, αναθυμάται στιγμές από την κοινή τους ζωή στη δεκαετία του ενενήντα. Η μνήμη του ψηλαφεί τα ανέμελα χρόνια της νιότης, τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για την Έλια, τη νεαρή δασκάλα χορού, την πολυκύμαντη φιλία του με τον Σέργιο. Μέσα από μικρά και μεγάλα επεισόδια που οδηγούν στο σήμερα αναδεικνύεται το ψηφιδωτό χαρακτήρων ενός λαού που χόρεψε στον ρυθμό των ψευδαισθήσεων προτού βυθιστεί σε μια απρόσμενη περιπέτεια.
Ένα μυθιστόρημα για τη δοκιμασία της ζωής και του έρωτα με φόντο την πολύκροτη κρίση.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά. Το βιβλίο του ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκδόθηκε στα γαλλικά με εξαιρετική επιτυχία και βραβεύτηκε με το Prix Mediterranée Étranger.
Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά και τα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ, το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά (υποψήφιο για το Prix Balkanika 2013), ΑΡΙΑ-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ που μεταφράζεται στα αραβικά, και ΣΥΛΛΑΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Ο Έλληνας συγγραφέας τιμήθηκε για το έργο του με τα διάσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών του Γαλλικού κράτους.
ΠΗΓΗ: www.thebest.gr/news/index/viewStory/366294

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...