Δημοσίευμα

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβανη για τον Τύπο Θεσσαλονίκης, με αφορμή το Χορό των Ψευδαισθήσεων

«Είμαστε ένας λαός-τηλεθεατής που αναζητά ξανά ηθική και έμπνευση»
Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβανη για τον Τύπο Θεσσαλονίκης, με αφορμή το Χορό των Ψευδαισθήσεων

Σε μια πιο πρόσφατη εποχή, από τη δεκαετία του ΄90 μέχρι και το σήμερα εκτυλίσσεται το τελευταίο μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη με τίτλο «Ο χορός των ψευδαισθήσεων». Με μια ιστορία που ξεκινά από μια αυτοκτονία, για να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, στο πώς γεννήθηκαν όλα. Πώς φτιάχτηκαν οι ψευδαισθήσεις, στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, και τις προσωπικές σχέσεις των ηρώων. Και πώς μέσα σε όλα αυτά τη δική του θέση είχε ο έρωτας.

-Αφήνετε το πιο μακρινό παρελθόν για να ασχοληθείτε με μια πιο πρόσφατη ιστορία. Γιατί;
-Η λογοτεχνία μοιράζεται με την Ιστορία το παρελθόν του κόσμου, πρόσφατο ή μακρινό, δεν έχει σημασία. Ο συγγραφέας κάνει κάθε φορά αυτό που ξέρει – προσπαθεί  να αναπλάσει το χτες ή, αν θέλετε, να το επινοήσει εκ νέου. Επιπλέον, όσο γοητευτικό κι αν φαντάζει το μακρινό παρελθόν, η εποχή σου σε καλεί αργά ή γρήγορα να επιστρέψεις σε αυτή.

-Ξεκινάτε το μυθιστόρημά σας με μια αυτοκτονία για να ξετυλιχθεί σιγά σιγά το νήμα. Αν αναφερόμασταν στην Ελλάδα, ποια θα λέγαμε πως ήταν η «αυτοκτονία» της;
-Η νοοτροπία που ανέπτυξαν τα τελευταία τριάντα χρόνια οι άνθρωποι που την κατοικούν. Είμαστε ένας λαός που οπισθοδρόμησε, ένας λαός-τηλεθεατής που αναζητά ξανά ηθική, έμπνευση και αισθητική.

-Ο χορός δίνει μια παροδική ευφορία και χαρά. Μετά αφήνει μόνο αναμνήσεις. Πώς λειτουργεί για τους ήρωες;
-Ο χορός είναι για μένα μια δεύτερη γλώσσα στο μυθιστόρημα αυτό και για τους ήρωες ένας κώδικας για να ανταλλάσσουν τα πάθη και τις ψευδαισθήσεις τους.

-Βγαίνουν τελικά από τις ψευδαισθήσεις τους οι ήρωες;
-Βγαίνει ο αναγνώστης από την ψευδαίσθηση της ανάγνωσης; Πώς απαιτούμε από τους ήρωες να απαλλαγούν από τις δικές τους ψευδαισθήσεις;

-Ποια η θέση του έρωτα στις ζωές τους; 
-Για τον Μάνο είναι όχημα, για την Έλια γρίφος, για τον Σέργιο εργαλείο, για τον Αλεκίνο κενό γράμμα.

-Ποιο το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;
-Τους τελευταίους μήνες ξαναδούλεψα ένα παλιό μου κείμενο το «Λέγε με Καΐρα» που θα επανακυκλοφορήσει στις αρχές του 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρωτόγνωρη εμπειρία να αναιρείς τον παλιότερο εαυτό σου. Μόλις άρχισα ένα καινούργιο μυθιστόρημα, οικογενειακή σάγκα, που θα κρατήσει το ενδιαφέρον μου για πολύν καιρό. Ταυτόχρονα γράφω ένα δοκίμιο για τη λογοτεχνία.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Συνέντευξη του Δημήτρη Στεφανάκη στον Τύπο Θεσσαλονίκης

Αναρτήθηκε από: Dimitris Stefanakis

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι συγγραφέας δώδεκα μυθιστορημάτων και ενός δοκιμίου. Έχει... Διαβάστε περισσότερα...

Comments - Σχόλια

Share this Post:

Συνεχίστε την ανάγνωση...